Ένταση επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας και Αυστρίας μετά τις δηλώσεις του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλεσε σήμερα την Αυστρία «πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού».

Ο Τσαβούσογλου είπε πως τα σχόλια του Κερ είναι «προσβλητικά» και τα απέρριψε στο σύνολό τους. Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε την Τετάρτη (προχθές) ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Κέρι, θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου.

Η Βιέννη καλεί την Τουρκία να μετριάσει τους τόνους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε στην Άγκυρα να μετριάσει τον τόνο στα λόγια και στα έργα της μετά τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του.

«Απορρίπτω έντονα την κριτική για την Αυστρία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Άγκυρα καλείται να μετριάσει την επιλογή των λόγων και το σχέδιο δράσης της (στο εσωτερικό) καθώς και να ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο Κουρτς σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Οι δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου βρίσκονται ανησυχητικά κοντά στη ρητορική της ακροδεξιάς, δήλωσε χθες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. «Είναι ανησυχητικό που οι δηλώσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες της ακροδεξιάς… Η κριτική είναι σίγουρα δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ασκώ κριτική στην Τουρκία και στο είμαι εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Επίσης χθες, ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ έγινε το πρώτο μέλος της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που ζήτησε απερίφραστα πλέον τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται σαφώς για μια δικτατορία και ένα τέτοιο κράτος δεν έχει θέση στην ΕΕ και ήλθε πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν ή τερματιστούν», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).