Να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσπάθειες που τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν απελπισμένες, όπως είπε η εκπρόσωπος Βικτόρια Νιούλαντ. «Καμιά από αυτές τις προσπάθειες δεν ήταν σοβαρή, γιατί καμία δεν δεχόταν ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία», πρόσθεσε.

«Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αλλά προειδοποίησε τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς πως ο αγώνας τους δεν έχει ακόμα τελειώσει. «Η κατάσταση παραμένει ασταθής. Υπάρχει ανησυχία και ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος μάλιστα υποσχέθηκε πως η Ουάσινγκτον θα είναι «φίλος και εταίρος» της Λιβύης στη μετά-Καντάφι εποχή για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές «τεράστιες προκλήσεις».

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της, αποδεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν παγώσει. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις αυτές φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ακόμα ότι «η πραγματική δικαιοσύνη δεν προέρχεται από τη βία και τα αντίποινα, αλλά από την συμφιλίωση», προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κατά οποιασδήποτε πράξης εκδίκησης εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Χίλαρι Κλίντον συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τους ομολόγους της υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών.