Πιέσεις στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, πρόκειται να ασκήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να καλυφθεί η θέση του ανώτατου δικαστή, η οποία «χήρεψε» μετά το θάνατο του Αντονίν Σκαλία. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της πρωτοβουλίας του αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει συνάντηση σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, αλλά και το Ρεπουμπλικάνο Τσακ Γκράσλεϊ που ηγείται της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων στη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στην πρωτοβουλία του Ομπάμα για την επιλογή ανώτατου δικαστή, καθώς οι ΗΠΑ διανύουν προεκλογική χρονιά, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Η οποιαδήποτε επιλογή του Ομπάμα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, η οποία τελεί υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, με τους Μακόνελ και Γκράσλεϊ να υποστηρίζουν ότι η θέση του ανώτατου δικαστή πρέπει να μείνει κενή μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και θ’ αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο επόμενος πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι ο Ομπάμα ενδιαφέρεται να έχει μια σοβαρή συζήτηση με τους Γερουσιαστές αναφορικά με τη «συνταγματική του ευθύνη» για την τοποθέτηση του διαδόχου του Σκαλία, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος θα ήθελε να δει την ενεργοποίηση της διαδικασίας. «Πρέπει να διαπιστώσουμε αν οι Ρεπουμπλικάνοι επίσης, δεσμεύονται σε μια τόσο σοβαρή συζήτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έρνεστ. «Είναι ενδεχόμενο να μη δεσμεύονται και στην περίπτωση αυτή, η συνάντηση θα είναι σύντομη» τόνισε.

Ο θάνατος του Σκαλία πριν από δύο εβδομάδες άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, καθώς χωρίς αυτόν, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές. Έτσι, αναμένεται ότι ο υποψήφιος που θα προτείνει ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσδιορίσει τις ισορροπίες του δικαστηρίου προς τα αριστερά, για πρώτη φορά διάστημα δεκαετιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους και θα επιμείνουν σε αυτές κατά τη συνάντηση τους με τον πρόεδρο Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, προκειμένου η θέση του ανώτατου δικαστή να μείνει κενή και να καλυφθεί μετά τις προεδρικές εκλογές. «Θα του πούμε άμεσα ότι η βούληση των Αμερικανών πολιτών θ’ ακουστεί, ενώ η σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου θ’ αποφασιστεί αφού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και ο επόμενος πρόεδρος θα έχει ορκιστεί για την ανάληψη των καθηκόντων του» δήλωσαν οι δύο Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Στη συνάντηση του Λευκού Οίκου θα συμμετέχουν επίσης ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, αλλά και ο Πάτρικ Λίχι, Δημοκρατικός Γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων στη Γερουσία.