Τα χρήματα αλλάζουν τον κόσμο, μερικές φορές κυριολεκτικά. Πλέον οι άνθρωποι μπορούν να οικοδομήσουν κατασκευές απίστευτου μεγέθους δαπανώντας βέβαια τεράστια ποσά. Μπορούν να σκάψουν μέσα από βουνά, να φτιάξουν νέα νησιά και πολλά άλλα πράγματα φαινομενικά αδύνατα…

Δείτε μερικά από τα πιο ακριβά έργα κατασκευής που έχουν ποτέ γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας ή που είναι σε εξέλιξη…

5. Η Σήραγγα της Μάγχης – 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια

kataskeyeuskasdk5

Γνωστό και ως «Chunnel» η Σήραγγα της Μάγχης είναι μία σήραγγα μήκους 50,5 χιλιομέτρων κάτω από τη Μάγχη, στο στενό του Ντόβερ. Χρειάστηκαν 22.400.000.000 δολάρια για να ολοκληρωθεί και το μήκος του τούνελ είναι 50,5 χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής που διήρκεσε πέντε χρόνια έχασαν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι που εργάζονταν για την ολοκλήρωσή του.

4. Διεθνές Αεροδρόμιο Κανσάι – 29 δισεκατομμύρια δολάρια

kataskeyeuskasdk4

Tο Διεθνές Αεροδρόμιο Κανσάι βρίσκεται στον κόλπο της Οσάκα, στην Ιαπωνία και είναι το πρώτο αεροδρόμιο ανοιχτής θάλασσας στον κόσμο κτισμένο πάνω σε τεχνητό νησί. Για να κατασκευαστεί χρειάστηκαν περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια. Για την κατασκευή του τεχνητού νησιού και του αεροδρομίου οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν τα πιο σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας και ολοκληρώθηκε το 1994.

3. Dubailand – 76 δισεκατομμύρια δολάρια (μέχρι σήμερα)

kataskeyeuskasdk3

Η κατασκευή γι’ αυτό το έργο σταμάτησε το 2008 λόγω της οικονομικής κρίσης στο Ντουμπάι και συνεχίστηκε το 2013. Μέχρι στιγμής, έχει κοστίσει στους επενδυτές 76 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα και εφόσον ολοκληρωθεί, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ακριβές εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας στον κόσμο. Ένα θεματικό πάρκο της Disney και πολλά άλλα αξιοθέατα είναι στα σχέδια. Η ολοκλήρωσή του προβλέπεται για το 2020.

2. Θαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου Κασαγκάν – 116 δισεκατομμύρια δολάρια

kataskeyeuskasdk2

Βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου που έγινε τα τελευταία 40 χρόνια. Για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες κατασκευές για την εκμετάλλευσή του χρειάστηκαν 116 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την λειτουργία του αναμένεται να παράγει πάνω από 90.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αρχής γενομένης από το 2017 σύμφωνα με το therichest.com.

1. Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – 150 δισεκατομμύρια δολάρια

kataskeyeuskasdk1

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμό κόστισε περίπου 150 δις δολάρια για να ολοκληρωθεί. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται εξωφρενικός αλλά φυσικά συμμετείχαν πολλές χώρες για την κατασκευή του. Οι χώρες που ήταν υπεύθυνες ήταν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία. Ο ΔΔΣ χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας.