Στη φυλακή θα μπουν επτά άνθρωποι στην Κίνα  για παράνομη πώληση τοξικών χημικών σε παραγωγούς χοιρινού κρέατος, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Στους επτά καταδικασθέντες, οι οποίοι πωλούσαν κλενμπουτερόλη σε κτηνοτρόφους από το 2009, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο από 1.000 ως 28.000 γιουάν, μετέδωσε το Xinhua.

Πριν από δύο εβδομάδες, κινεζικό δικαστήριο είχε επιβάλει αυστηρότερες ποινές, ακόμα και θανατική ποινή, σε πέντε ανθρώπους που συμμετείχαν στην παραγωγή και πώληση χοιρινού μολυσμένου με κλενμπουτερόλη, μία τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να μην έχει λίπος το κρέας.

Αν η τοξική χημική ουσία καταναλωθεί από τον άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως μυϊκό τρέμουλο, ζαλάδα, πονοκεφάλους και γαστρικές διαταραχές.

Το μολυσμένο χοιρινό κρέας πουλήθηκε σε οκτώ επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Χενάν, Σαντόνγκ και Τζιανγκσού.

Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, η εταιρία Henan Shuanghui Investment & Development, η μεγαλύτερη της χώρας στον τομέα της επεξεργασίας κρέατος, βρίσκεται μεταξύ εκείνων που πώλησαν το μολυσμένο χοιρινό.

Στην Κίνα είναι συχνό φαινόμενο τα διατροφικά σκάνδαλα. Το 2008, έξι παιδιά πέθαναν και περίπου 300.000 νόσησαν μετά από την κατανάλωση γάλακτος σε σκόνη, που ήταν μολυσμένο με μελανίνη,  το οποίο διατίθετο από την εταιρεία Sanlu Group, η οποία στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση. Μάλιστα τότε είχαν εκτελεστεί δύο άνθρωποι για τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο.