Τουλάχιστον 1.500 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Λιβύη με πρόχειρα πλοιάρια έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από την έναρξη των μαχών στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) Λάουρα Μπολντρίνι.

Μια γυναίκα που έφθασε χθες στη Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας ανέφερε ότι 100 πρόσφυγες που επέβαιναν στο ίδιο πλοιάριο με εκείνη, το οποίο είχε αποπλεύσει την περασμένη Παρασκευή από τη Λιβύη, πέθαναν από την πείνα και τη δίψα και ότι τους πέταξαν στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, το συγκεκριμένο πλοιάριο μετέφερε πάνω από 300 πρόσφυγες.

Έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πλοίων στη Μεσόγειο έκανε η η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστεία τονίζοντας την ανάγκη να παρέχεται βοήθεια στα πλοιάρια με τους πρόσφυγες, ακόμα κι αν αυτά δεν αντιμετωπίζουν εμφανές πρόβλημα, μηχανικό ή άλλο.

«Το κύμα των προσφύγων γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Αρχικά έφθαναν με φουσκωτά σκάφη που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν παρά μερικές δεκάδες ανθρώπους. Σήμερα στις ακτές μας φθάνουν με τεράστια σαπιοκάραβα, στα οποία στοιβάζονται ως και 800 άνθρωποι», πρόσθεσε η Μπολντρίνι.

Υπογράμμισε επίσης ότι μόνο ένα μέρος από τους ανθρώπους αυτούς είναι πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι οι υπόλοιποι είναι εργάτες από την Υποσαχάρεια Αφρική που είχαν φθάσει στη Λιβύη πριν από τις συγκρούσεις για να εργαστούν.

«Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα νόμιμο σύστημα υποδοχής γιατί δύσκολα θα τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ζήσουν παράνομα», τόνισε.

Οι ιταλικές αρχές ζήτησαν εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ καθώς είχαν ζητήσει την επέμβαση πλοίου του που βρισκόταν στην περιοχή στην οποία βυθιζόταν το σκάφος με τους πρόσφυγες, χωρίς όμως ανταπόκριση.