Στη συλλογική αποτυχία τερματισμού του πολέμου στη Σομαλία απέδωσε εν μέρει ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (BAD) Ντόναλντ Καμπερούκα την πείνα στο Κέρας της Αφρικής που είναι η χειρότερη των τελευταίων εξήντα ετών.

Μεγάλο μέρος της Σομαλίας είναι βυθισμένο στη βία και εκτός κάθε κυβερνητικού ελέγχου μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991.

Σύμφωνα με τον Καμπερούκα, το επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται στις περιοχές της Σομαλίας στις οποίες επικρατεί πλήρης αναρχία.

Οι δυο περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, τις οποίες ο ΟΗΕ κήρυξε σε κατάσταση λιμού τον περασμένο μήνα, ελέγχονται από τους αντάρτες Σεμπάμπ, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.

«Οι Σεμπάμπ παίζουν με τη ζωή του πληθυσμού εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει», δήλωσε ο πρόεδρος της BAD και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρουάντας.

Σήμερα, 10 εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, δυο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό και 500.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Ο Καμπερούκα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να βοηθήσει τις περιοχές της Σομαλίας που ζουν με ειρήνη και στις οποίες υφίσταται το κράτος δικαίου, ιδιαίτερα τις Σομάλιλαντ και Πούντλαντ. Επίσης απηύθυνε έκκληση για αύξηση της επιμελητειακής βοήθειας προς την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης, την Amisom, η οποία προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα, ώστε να μπορέσουν οι Σομαλοί ν΄αρχίσουν να συζητούν ποιον τύπο κυβέρνησης επιθυμούν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο