Ένοπλοι άνδρες λεηλάτησαν σήμερα τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σ’ έναν καταυλισμό προσφύγων στο Μογκαντίσου, όπου έχουν καταφύγει θύματα του λιμού από τη Σομαλία, ενώ στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μία επίσημη πηγή.

Αρκετοί άνθρωποι «σκοτώθηκαν επί τόπου όταν παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ για να λεηλατήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Όλος ο κόσμος έτρεξε για να σωθεί την ώρα που οι άνδρες ασφαλείας που συνόδευαν την ανθρωπιστική αποστολή αντάλλαξαν πυρά με τους δράστες», δήλωσε ένας από τους οδηγούς των φορτηγών που μετέφεραν τη βοήθεια.

Η επίθεση σημειώθηκε σε έναν καταυλισμό της συνοικίας Μπαντμπάντο, στον οποίο μένουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της ξηρασίας και του λιμού.

Οι δράστες, η ταυτότητα των οποίων δεν είναι γνωστή εισέβαλαν στον καταυλισμό την ώρα που οι άνθρωποι περίμεναν να τους διανεμηθούν τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

«Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν», δήλωσε πρόσφυγας που διαμένει στον καταυλισμό Μπαντμπάντο.

«Επτά από αυτούς σκοτώθηκαν στον καταυλισμό. Οι άλλοι τρεις εκτός του καταυλισμού τη ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Περίπου 100.000 Σομαλοί έχουν καταφύγει τους τελευταίους μήνες στο Μογκαντίσου εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, αλλά και ολόκληρό το Κέρας της Αφρικής.