Αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσει την έννομη τάξη στο βόρειο Κόσοβο, έπειτα από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια βίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής της Πρίστινας.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν θα υπάρξει επιστροφή, υπό καμιά συνθήκη και κανένα τίμημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θάτσι. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου θα αναλάβει άμεσα δράση, ξεκινώντας από σήμερα, για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εν τω μεταξύ η δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) συνέχισε και σήμερα Πέμπτη την ανάπτυξη των μονάδων της στο βόρειο Κόσοβο, έπειτα από την ανάληψη του ελέγχου των μεθοριακών σταθμών Μπίρνιακ και Γιάρινε, από τους οποίους επιτρέπεται η διέλευση μόνο μικρών οχημάτων και αυτό με την ευθύνη του ίδιου του οδηγού.

Από την KFOR ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη δυνάμεων σε όλο το βόρειο Κόσοβο, με στόχο τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης. «Το δικαίωμα στην ελευθερία της κίνησης θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους τους πολίτες του Κοσόβου, ιδιαίτερα στο βορρά. Η χθεσινή εγκληματική και βίαιη επίθεση, ο εμπρησμός και οι πυροβολισμοί θα ερευνηθούν», ανέφερε η KFOR.

Ο διοικητής της KFOR, Γερμανός στρατηγός Έρχαρντ Μπούλερ ευχαρίστησε τους πολίτες του Κοσόβου από όλες τις περιοχές, καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία παρέμειναν ήρεμοι και πειθαρχημένοι και τόνισε πως η KFOR είναι προσηλωμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Κόσοβο, ιδιαίτερα δε στο βορρά.