Τη ζωή σε 2.132 ανθρώπους έχουν στοιχίσει οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί η ρωσική πολεμική αεροπορία στη Συρία- σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων ήταν άμαχοι, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων της Μόσχας στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν σκοτωθεί από τα πλήγματα αυτά 598 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και περισσότεροι από 824 μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη χώρα αυτή αλλά και άλλων ανταρτικών οργανώσεων.

Το Παρατηρητήριο, που βασίζει τις πληροφορίες του σε ένα ευρύ δίκτυο γιατρών και ακτιβιστών στη Συρία, ανέφερε ότι έχει καταγράψει τους θανάτους 710 πολιτών. Από αυτούς, 161 ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών και 104 ήταν γυναίκες.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι παρενέβη στον πόλεμο της Συρίας έχοντας ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή. Όμως η Δύση και η συριακή αντιπολίτευση την κατηγορούν ότι επικεντρώνει τους βομβαρδισμούς της στους μετριοπαθείς αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.