Τρόπους για την αντιμετώπιση της πείνας στο Κέρας της Αφρικής όπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την ξηρασία αναζητεί ο ΟΗΕ στη σημερινή επείγουσα Σύνοδο που συγκαλείται στη Ρώμη ενώ εντείνονται οι πιέσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες καλούν τους ηγέτες του κόσμου να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της ξηρασίας, της χειρότερης τα τελευταία 60 χρόνια, που πλήττει την περιοχή: τη Σομαλία, όπου ο ΟΗΕ έχει κηρύξει σε κατάσταση λιμού δυο επαρχίες του Νότου, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί, το Σουδάν και την Ουγκάντα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση για την επείγουσα συγκέντρωση του ποσού των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις χώρες αυτές και κυρίως στη Σομαλία όπου παιδιά και ενήλικες, πεθαίνουν καθημερινά με τρομακτικό ρυθμό.

«Οι καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερους θανάτους», προειδοποίησε.

Περίπου 30 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντορφ, ο οποίος είχε κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη κατά της πείνας στη δεκαετία του 1990, ζήτησαν από τα μέλη του FAO να ανακοινώσουν το ύψος της βοήθειάς τους και να βρουν τα χρήματα αυτά χωρίς καθυστέρηση.

«Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό. Μάς λείπει η πολιτική βούληση», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι και η ηθοποιός Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση One, την οποία ίδρυσε ο τραγουδιστής Μπόνο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, κυκλοφόρησε μια γραπτή έκκληση που υπογράφουν πάνω από 37.000 άνθρωποι με την οποία καλούν τους ηγέτες του πλανήτη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Ρώμης θα συζητήσουν επίσης το σημαντικό θέμα της αύξησης των τιμών των τροφίμων και θα εξετάσουν μακροπρόθεσμες λύσεις.