«Ολόκληρος ο κόσμος σκέφτεται τα θύματα των δύο χθεσινών επιθέσεων στη Νορβηγία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από συνάντηση που είχε σε ξενοδοχείο κοντά στο νησί Οτόγια με επιζήσαντες, αλλά και συγγενείς των 84 θυμάτων του μακελειού που έγινε στο νησί αυτό στη διάρκεια συνεδρίου της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Ο ίδιος δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος τονίζοντας ότι γνώριζε προσωπικά κάποιους από αυτούς που σκοτώθηκαν, ενώ ευχαρίστησε τα ξένα κράτη για την αλληλεγγύη που εξέφρασαν προς τη Νορβηγία.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι νορβηγοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να δουν αν υπάρχει οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στη χθεσινή βομβιστική επίθεση κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και το μακελειό στο Οτόγια, που προκάλεσαν συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 91 ανθρώπων.

Τους επιζήσαντες και τους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους επισκέφτηκαν στο ξενοδοχείο στο βορειοδυτικό Όσλο όπου βρίσκονται ο Νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ και η Βασίλισσα Σόνια.

Η νεολαία των Εργατικών θα επιστρέψει στο Οτόγια δείχνοντας ότι δεν υποχωρεί στην τρομοκρατία, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής της.

«Η νεολαία του Εργατικού Κόμματος (AUF) δεν θα σιωπήσει. Απέναντι σε αυτήν την αδιανόητη και γεμάτη μίσος επίθεση, απευθύνουμε το εξής μήνυμα: η AUF και οι ιδέες της θα επιζήσουν όπως έκαναν πάντα», δήλωσε ο Έσκιλ Πέντερσεν.

«Δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη για τις πεποιθήσεις μας. Θα επιστρέψουμε στην Οτόγια», σημείωσε ένας από τους επιζήσαντες του μακελειού στο νησί.

Για τα χειρότερα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη σύγχρονη νορβηγική Ιστορία, έκανε λόγο στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

Η νορβηγική αστυνομία έχει συλλάβει και ανακρίνει έναν «φανατικό χριστιανό», για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο δράστης των χθεσινών επιθέσεων.

Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και την αλληλεγγύη του προς τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα σήμερα στον νορβηγό πρωθυπουργό Στόλτενμπεργκ ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Καταδικάζουμε με τους πλέον απερίφραστους όρους αυτά τα τερατώδη εγκλήματα, για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία», δηλώνει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο Μεντβέντεφ.

Σε άλλο μήνυμά του προς τον βασιλιά Χάραλντ ο Μεντβέντεφ υπενθυμίζει ότι η Ρωσία συνορεύει με τη Νορβηγία και διαβεβαιώνει τη γειτονική της χώρα για την πραγματική αλληλεγγύη της αυτές τις δύσκολες ώρες.

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας σε μήνυμά της προς τον νορβηγό βασιλιά. «Είμαι βαθύτατα συντετριμμένη από την τραγική απώλεια τόσων ζωών στο νησί Οτόγια και στο Όσλο. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται σε όλους αυτούς που επλήγησαν από αυτές τις ωμότητες», αναφέρει η βασίλισσα Ελισσάβετ.