Το πιο πιθανό είναι μια βόμβα να προκάλεσε τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου την περασμένη εβδομάδα ενώ πετούσε πάνω από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι η Βρετανία ανέστειλε τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ χωρίς συνεννόηση μαζί της και παρά τις στενές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

«Η βρετανική απόφαση ελήφθη μονομερώς χωρίς να υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο παρά τις υψηλού επιπέδου επαφές που υπήρξαν μερικές ώρες πριν μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται σε δήλωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η Αίγυπτος απάντησε θετικά στις βρετανικές ανησυχίες και ενίσχυσε την ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ μετά τη συντριβή, το Σάββατο, του ρωσικού επιβατικού Airbus, παρόλο που δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για τα αίτια της καταστροφής, προστίθεται στη δήλωση.

Στο Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πριν συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία, πως «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας βόμβας τρομοκρατών, όμως φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι αυτό συνέβη».

Ο Κάμερον πρόσθεσε πως η Βρετανία προχώρησε στην ενέργεια αυτή πριν ολοκληρωθεί η έρευνα επειδή οι πληροφορίες «μάς προκάλεσαν την ανησυχία πως το πιθανότερο είναι να επρόκειτο για βόμβα τρομοκρατών».

«Πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια αυτού του αεροδρομίου ώστε να είναι ασφαλές να επιστρέψει ο κόσμος στην πατρίδα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τους Αιγυπτίους», πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι θα τηλεφωνήσει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσει μαζί του τους βρετανικούς φόβους και να του εξηγήσει «γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα» αναστολής των πτήσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

«Ελπίζουμε να αναχωρήσουν πτήσεις αύριο»

Στο μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Πάτρικ Μακλάφλιν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως οι πτήσεις επιστροφής στη Βρετανία από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ θα καταστεί δυνατό να επαναληφθούν αύριο Παρασκευή.

«Δεν περιμένουμε να αναχωρήσουν σήμερα πτήσεις, όμως ελπίζουμε ότι θα αναχωρήσουν αύριο|, δήλωσε ο Μακλάφλιν μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η Βρετανία ανέστειλε χθες, Τετάρτη, όλες τις πτήσεις από το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, με αποτέλεσμα χιλιάδες βρετανοί τουρίστες να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Προηγουμένως είχε ανακοινώσει πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες εκρηκτικός μηχανισμός να κατέρριψε το ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο που συνετρίβη το περασμένο Σάββατο στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά παρασύροντας στο θάνατο 224 ανθρώπους.