Για «συνωμοσίες» που θεωρεί πως εξυφαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ στην διάρκεια των συνεχιζόμενων εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο προειδοποίησε την Τουρκία ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην ακολουθήσουμε τα σχέδια και τις συνωμοσίες των ΗΠΑ αφού το μόνο που επιδιώκουν οι Αμερικανοί είναι να διασφαλίσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα και να σώσουν το σιωνιστικό καθεστώς το Ισραήλ», είπε ο Αχμαντινετζάντ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη διάρκεια συνάντησής τους αργά την Δευτέρα.

Ο Νταβούτογλου βρισκόταν στην Τεχεράνη για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και ειδικά στη Συρία που θεωρείται στρατηγικός σύμμαχος του Ιράν και σύμμαχός του έναντι του Ισραήλ.

«Όλα τα κράτη πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες να περιορίσουν τις δραστηριότητες του σιωνιστικού καθεστώτος (του Ισραήλ) διότι σε διαφορετική περίπτωση θα διέπρατταν πολιτική αυτοκτονία», είπε ο Αχμαντινετζάντ.

Με την εξαίρεση της Συρίας, όπου τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, η Τεχεράνη τάχθηκε με τους διαδηλωτές στον αραβικό κόσμο.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε, σύμφωνα με το ISNA, ότι ο ισλαμικός κόσμος «περνά μια ιδιαίτερη κρίση» και επομένως το Ιράν και η Τουρκία έχουν «βαριά ευθύνη».

Ο Νταβούτογλου και ο Ιρανός ομόλογός του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί νωρίτερα ζήτησαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Δαμασκό για να λάβει ένα τέλος η εν εξελίξει σύγκρουση στη χώρα.