Ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε πολιτική συναίνεση από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου της Ρώμης ώστε να εγκριθούν άμεσα τα προγραμματισμένα οικονομικά μέτρα και να αποφευχθούν περαιτέρω κερδοσκοπικές πιέσεις στη χώρα.

«Η έγκριση των μέτρων πρέπει να είναι ταχύτατη. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ας προχωρήσουν στις πρέπουσες διαβουλεύσεις για την εξεύρεση των αναγκαίων πολιτικών συγκλίσεων», τόνισε ο Ναπολιτάνο.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση.

Η κεντροαριστερά θα ανταποκριθεί στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιορίζοντας τον αριθμό των τροπολογιών που πρόκειται να καταθέσει, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να υπερψηφίσει τα μέτρα.

Η κυβέρνηση διαθέτει, πάντως, την αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να περάσει το τετραετές πρόγραμμα περικοπών, ύψους 47 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το πρωί, ότι υπήρχε μεγάλη αναμονή, σε ότι αφορά την σημερινή επίδοση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, που χθες σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,94%, με ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα για τις τραπεζικές μετοχές. Αρχικά ο γενικός δείκτης έχανε 4,5%, αλλά πριν από λίγο περιόριζε τις απώλειές του στο 1,1%.

Τα σπρεντ, η διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και του γερμανικού δημοσίου, έφτασε τις 301 μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Σήμερα επρόκειτο να διατεθούν στην αγορά ομόλογα του ιταλικού δημοσίου συνολικού ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.