Την μη ύπαρξη απόφασης για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία , επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χθες, μετά από αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο αρμόδιος υπουργός, Τζον Κέρι έχει προτείνει την εναλλακτική αυτή λύση για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός.

Επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, το CNN ανέφερε την Τρίτη ότι ο Κέρι είχε προτείνει μια ζώνη απαγόρευσης στη Συρία κατά μήκος των βόρειων συνόρων της, με πιθανότητα δεύτερης κοντά στα νότια σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με το κανάλι, η ιδέα παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την περασμένη Πέμπτη, παρότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την είχε απορρίψει με τον ισχυρισμό ότι η κρίση στη Συρία μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολιτική μετάβαση κατά την οποία ο πρόεδρος της Συρίας, Μπάσαρ Άλ Άσαντ, θα παραιτηθεί.

Μετά την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) Τζον Κίρμπι ότι η κυβέρνηση συνέχιζε τις διαβουλεύσεις για το πώς θα επιτεθεί στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, ο κ. Κρίμπι ανέφερε: «Έχουμε συζητήσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την κινητικότητα του ΙΚ εκεί, στη βόρεια Συρία, και μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει απόφαση να προχωρήσουμε σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τζος Έρνεστ, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι το θέμα δεν συζητείται αυτή τη στιγμή παρόλο που δεν αποκλείεται σαν ενδεχόμενο για μελλοντικές συζητήσεις.

Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πιέζει εδώ και καιρό για τη δημιουργία ζώνης στη βόρεια Συρία, με σκοπό να απωθήσει το ΙΚ και τους Κούρδους μαχητές από τα σύνορά της καθώς και να ελέγξει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα για να μπουν στη χώρα.

Την αντίθεσή του και μάλιστα με έντονους όρους, με τη λύση αυτή, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, διευκρινίζοντας πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει μετριοπαθείς αντιπολιτευτικές ομάδες στη Συρία.

«Όταν ακούω κόσμο να προτείνει ημιτελείς ιδέες ως λύσεις ή προσπαθεί να υποβαθμίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη κατάσταση αυτή – αυτό που θα ήθελα να ακούσω να ρωτάται είναι, επακριβώς τι θα κάνατε, και πώς θα το χρηματοδοτούσατε, και πώς θα το διατηρούσατε. Και η τυπική απάντηση που παίρνεις είναι μια σειρά από ασυναρτησίες».