Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς προειδοποίησε σήμερα ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, θα υπάρξει άνοδος της ακροδεξιάς στη γηραιά ήπειρο.

Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί μια καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η ροή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή, την Ασία ή την Αφρική για να γλιτώσουν από τους πολέμους ή τη φτώχεια.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι χώρες αυτές στις οποίες φτάνουν οι άνθρωποι βρίσκονται σε καλύτερη θέση ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι καταγράφονται, ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου στέλνονται πίσω άμεσα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

«Αν δεν μπορέσουμε να διευθετήσουμε το ζήτημα αυτό, αν δεν μπορέσουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις, θα δείτε μια άνοδο της ακροδεξιάς στην ευρωπαϊκή ήπειρο», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε τα σχόλια αυτά μετά τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την αποδέσμευση τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τους σύρους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και για στενότερη συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.

TAGS