Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχεδιάζει να εισηγηθεί την οικονομική επιβάρυνση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιθυμούν να υποδέχονται πρόσφυγες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Όπως σημειώνει το περιοδικό, αναφερόμενο στις προθέσεις του Γιούνκερ, «κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δεν είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων εντός της κοινότητας, θα πρέπει να συμμετάσχουν οικονομικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «προϋπόθεση θα αποτελεί το εν λόγω κράτος μέλος να επικαλεστεί “προσωρινούς συστημικούς λόγους”, οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει άμεσα στο σύστημα κατανομής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντ’ αυτού, για τις συγκεκριμένες χώρες θα υπάρχει προσωρινά η δυνατότητα, για μία φορά και σε διάστημα έως 12 μηνών, να βοηθήσουν δίνοντας χρήματα. Το ίδιο θα ισχύσει, επισημαίνει το Spiegel, για την άμεση κατανομή των συνολικά 160.000 προσφύγων στην ΕΕ, όπως και για τον σχεδιαζόμενο μόνιμο Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης. Αυτές τις προτάσεις, αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γιούνκερ την επόμενη Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κάποια κράτη-μέλη, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, αντιδρούν στην εφαρμογή του συστήματος κατανομής των προσφύγων. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, με δήλωσή του στο περιοδικό, απειλεί αυτές τις χώρες με οικονομικές συνέπειες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να συγχρηματοδοτεί προγράμματα στις χώρες οι οποίες αυτήν τη στιγμή δεν δέχονται σχεδόν καθόλου ανθρώπους που ζητούν άσυλο, μόνο εάν υπάρξει επιτέλους η προθυμία για επαρκή συμμετοχή» σημειώνει.