Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να μοιραστεί την εξουσία με την «υγιή» αντιπολίτευση, περιγράφοντας έτσι τα αποδεκτά από τη Μόσχα όρια στην προώθηση ειρηνευτικής λύσης στον συριακό πόλεμο.

«Θέλουμε πραγματικά να συγκροτήσουμε κάποιου είδους διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Με αυτόν τον στόχο θα έχουμε διαβουλεύσεις με τους αμερικανούς εταίρους μας, έχω προσωπικά συνομιλήσει για το θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα».

«Εργαζόμαστε επίσης με τους εταίρους μας στη Συρία. Σε γενικές γραμμές, η κεντρική ιδέα είναι ότι η συνένωση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει παράλληλα με την προώθηση κάποιας πολιτικής διαδικασίας στην ίδια τη Συρία», δήλωσε ο Πούτιν.

«Και ο σύρος πρόεδρος συμφωνεί με αυτό, όλη τη διαδικασία για τη διεξαγωγή πρόωρων, ας πούμε, βουλευτικών εκλογών, αποκατάσταση επαφών με την αποκαλούμενη ‘υγιή’ αντιπολίτευση, αποδοχή της συμμετοχής της στη διακυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η Μόσχα επιδιώκει να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που πραγματοποιεί τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και του Ιράκ, καθώς και με αντίπαλες του Ασαντ μετριοπαθείς ανταρτικές οργανώσεις και τις κουρδικές δυνάμεις.

Οι αντίπαλοι του Ασαντ έχουν αρνηθεί να συνεργασθούν με το καθεστώς της Δαμασκού για να μην νομιμοποιήσουν την εξουσία του Ασαντ, ο οποίος σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις και τις χώρες του Κόλπου αποτελεί μέρος του προβλήματος και πρέπει να αποχωρήσει. Σειρά πρόσφατων διπλωματικών επαφών για την εύρεση κάποιας διεξόδου έχουν αποτύχει.

«Είναι αδύνατον σήμερα να οργανωθεί συνεργασία επί του πεδίου ανάμεσα σε όλες αυτές τις χώρες που θέλουν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, είναι αναγκαίο να υπάρξει κάποιος συντονισμός μεταξύ τους», είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι οι αρχηγοί στρατιωτικών επιτελείων χωρών της ευρύτερης περιοχής επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Μόσχα με αυτόν τον σκοπό.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.