Δεκάδες μετανάστες ξάπλωσαν στις γραμμές του τρένου σε έναν σταθμό στην ουγγρική πόλη Μπίτσκε. διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν σε έναν κοντινό καταυλισμό. Μάλιστα μία οικογένεια –ένας άνδρας, η γυναίκα του και το μικρό παιδί τους– χρειάστηκε να απομακρυνθούν με τη βία από την αστυνομία.

Χρειάστηκαν έως και δέκα αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων για να τους απομακρύνουν, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters που παρευρισκόταν στη σκηνή.

Άλλοι μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην υπόγεια διάβαση του σιδηροδρομικού σταθμού, απώθησαν δεκάδες αστυνομικούς που είχαν σταθεί στην κορυφή της σκάλας ώστε να τους εμποδίσουν να επιβιβαστούν στο τρένο.

Το τρένο, που παραμένει γεμάτο κυρίως μετανάστες από τη Συρία, έχει περικυκλωθεί από την αστυνομία και παραμένει στον σταθμό μέσα στη ζέστη. Οι άνθρωποι ζητούν νερό.

Η αμαξοστοιχία, που είχε αναχωρήσει από τον σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης με περισσότερους από 200 μετανάστες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ακινητοποιήθηκε στο Μπίτσκε και οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό έναν τοπικό καταυλισμό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Σύμφωνα με τον πίνακα των δρομολογίων στις αποβάθρες, η αμαξοστοιχία είχε προορισμό τις συνοριακές πόλεις Σζομπατέλι και Σόπρον.

Ένα άλλο τρένο αναχώρησε από τον σταθμό προς το μεσημέρι με περίπου εκατό μετανάστες, καθώς και αστυνομικούς που φορούσαν κράνη, επισήμως με προορισμό την πόλη Γκιόρ, που βρίσκεται στα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Βουδαπέστη και τη Βιένη και κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

Περίπου χίλιοι μετανάστες βρίσκονταν το μεσημέρι στον σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης που άνοιξε εκ νέου σήμερα αφού οι αρχές τον είχαν κλείσει επί δύο ημέρες λόγω της συρροής των μεταναστών που θέλουν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με έναν εθελοντή που εργάζεται στην υποδοχή των προσφύγων στον σταθμό Κελέτι, τον Μάρτον Μπιζτράι, η αναχώρηση των τρένων έχει σκοπό να παγιδεύσει τους μετανάστες.

«Νομίζω πως είναι ένα κόλπο της κυβέρνησης, της αστυνομίας και της εταιρίας σιδηροδρόμων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θέλουν απλώς να τους τους διώξουν από εδώ και να τους στείλουν σε καταυλισμούς. Είναι πολύ κυνικό», ανέφερε.