Το Βερολίνο αναστέλλει το «Δουβλίνο ΙΙ» για τους σύρους πρόσφυγες

Ξενώνα που έγινε στόχος νεοναζιστών θα επισκεφτεί η Μέρκελ


ΚΟΣΜΟΣ
16:58
25/08/2015
Το Βερολίνο αναστέλλει το «Δουβλίνο ΙΙ» για τους σύρους πρόσφυγες
2
loading

Την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει να στέλνει τους σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του λεγόμενου «Δουβλίνου ΙΙ», του κανονισμού που προβλέπει αυτό το μέτρο, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).

«Χαιρετίζουμε αυτήν την ενέργεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Για την Κομισιόν, αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό. «Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε», συνέχισε.

Στον λογαριασμό της στο Twitter, η BAMF ανέφερε ότι «επί του παρόντος» και «στην πράξη» δεν εφαρμόζει τις διαδικασίες απέλασης των Σύρων υπηκόων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το «Δουβλίνο ΙΙ» υιοθετήθηκε το 2003 και ορίζει τους κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Ουσιαστικά, επαφίεται στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός πρόσφυγα να χειριστεί τη διαδικασία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησαν χθες από το Βερολίνο μια «ενιαία» στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα, σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες μιας συνοικίας του Ντούισμπουργκ, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια κατάσταση που δεν είναι αντάξιά της».

Αναφερόμενη στην άφιξη χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν άσυλο, η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει «να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο», προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο, όμως η Σερβία, η Αλβανία και το Κόσοβο δεν είναι χώρες όπου μαίνεται αυτή τη στιγμή ένας εμφύλιος πόλεμος».

«Αυτοί που έχουν δικαίωμα στο άσυλο, για παράδειγμα οι Σύροι, θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς στην Ευρώπη», συνέχισε η καγκελάριος. «Μια χώρα σαν τη Γερμανία, που είναι πιο ισχυρή οικονομικά από τις άλλες, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος όμως τρεις-τέσσερις χώρες μόνες τους, σε σύνολο 28, δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το βάρος: δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμούμε», κατέληξε.

Η Μέρκελ πρόκειται να επισκεφθεί αύριο το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Χαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο έγινε στόχος ακροδεξιών διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο. «Η καγκελάριος θα συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, τους υπεύθυνους (του κέντρου) και τους εθελοντές που εργάζονται εκεί, καθώς και με τις δυνάμεις ασφαλείας», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ σε ξενώνα προσφύγων από την έναρξη της κρίσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar geo74

    Εδώ και 35 χρόνια συσσωρεύονται στην Ελλάδα, έπρεπε να αρχίσουν να συσσωρεύονται στη Γερμανία για να ενδιαφερθεί η Μέρκελ. Αλλά... αυτή είναι η 'Ευρώπη'.

  2. avatar Καβος Ντόκος

    Ευχάριστη έκπληξη μέσα στον χαμό σκληρότητας των Ευρωπαίων που ευθύνονται για την κρίση στην Συρία και την γύρω περιοχή. Προχθές η Αγγλία αξίωσε από την Γαλλία να προσέχη τα σύνορά της για να μην περνάνε άλλοι προς τα εκεί, χθές ανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα απέναντι στους φυγάδες . Για την Ελλάδα ο βρόγχος που μάς πνίγει είναι κυρίως το Δουβλίνο 2 που μάς γυρίζει πίσω όποιον περάσει προς τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και γι' αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι επί τέλους στο Βερολίνο αλλάζουν στάση πάνω σ' αυτό.
    Μακάρι να δούμε και τούς άλλους τούς πιό "φιλάνθρωπους" και "φιλέλληνες" ευρωπαίους να εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο έστω και για τούς Σύρους που φτάνουν εδώ κατά κύματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει