Διήμερη κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε μεταξύ των σύρων ανταρτών, του στρατού και της Χεζμπολάχ στην πόλη Ζαμπαντάνι, που ελέγχουν οι αντάρτες και στις σιιτικές πόλεις Κεφράγια και Φούα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντίπαλων πλευρών θα συνεχιστούν πάνω σε άλλα ζητήματα. Η ανταρτική οργάνωση της Συρίας Άχραρ αλ Σαμ, σύμμαχος της οργάνωσης Αλ Νόσρα, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ηγείται των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των ανταρτών.

Οι πόλεις Κεφράγια και Φούα δέχονται επίθεση από μια συμμαχία ισλαμιστών ενόπλων, που είναι γνωστή ως ο «Στρατός της Φάταχ» στην οποία περιλαμβάνεται η Άχραρ αλ Σαμ.

Πηγή, που είναι ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις και πρόσκειται στην Δαμασκό, σημείωσε ότι οι συνομιλίες γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης μέσω ενός μεσολαβητή και διευκρίνισε ότι κατά την κατάπαυση του πυρός «θα απομακρυνθούν ορισμένοι (άνθρωποι) που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Κατά τις συνομιλίες θα συζητηθούν επίσης τα περαιτέρω βήματα» που θα γίνουν.

Την είδηση αυτή για την κατάπαυση του πυρός επιβεβαίωσε από την πλευρά του και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για το ζήτημα της απομάκρυνσης των μαχητών από την Ζαμπαντάνι και την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα στην Κεφράγια και την Φούα, χιλιάδες κάτοικοι των οποίων τελούν υπό πολιορκία από τους αντάρτες. Ορισμένοι ένοπλοι αρνούνται να εγκαταλείψουν την Ζαμπαντάνι.

Η Άχραρ αλ Σαμ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συνομιλίες με μια ιρανική αντιπροσωπεία για την πόλη Ζαμπαντάνι, όπου ο συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ πολεμούν τους αντάρτες για εβδομάδες.