Να αποσύρει την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου της χώρας αναγκάστηκε ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Αμπντουλαγιέ Ουαντέ, καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο πυροδότησε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην καρδιά της πρωτεύουσας Ντακάρ.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης οι αλλαγές επί της ουσίας θα διασφάλιζαν την επανεκλογή του Ουαντέ στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου καθώς η πρόταση αφορούσε τη μείωση του ποσοστού που απαιτείται για να εκλεγεί ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο από 50% στο 25%.

Λίγες ώρες πριν την απόσυρση, χιλιάδες φοιτητές και όχι μόνο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου επρόκειτο να γίνει η ψήφιση του νομοσχεδίου, και εκτόξευαν πέτρες φωνάζοντας συνθήματα όπως : «Ακούστε μας, είμαστε η φωνή του λαού» και: «Ελευθερώστε τη Σενεγάλη ».Στην προσπάθειά της να διαλύσει τη μεγάλη διαδήλωση η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Μάλιστα, οι αυτόπτεις μάρτυρες είπαν ότι είδαν να πυρπολούνται αυτοκίνητα ενώ σημειώθηκαν και σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και μιας μικρής ομάδας υποστηρικτών του Ουαντέ.

Κατευθυνόμενος προς τη συγκέντρωση, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Αφρικανική Συνάντηση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τραυματίστηκε και ο Αλιούν Τινέ, πρόεδρος της προαναφερθείσας οργάνωσης καθώς δέχτηκε επίθεση από αγνώστους.