Αβεβαιότητα επικρατεί στην Αθήνα για την επόµενη µέρα στα ελληνοτουρκικά, μετά τις τουρκικές εκλογές, καθώς, από τη µια, δεν είναι βέβαιο ότι η προοπτική εξεύρεσης λύσης στο Αιγαίο θα αποτελέσει προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης Ερντογάν που αναµένεται να προκύψει από τις αυριανές εκλογές, ενώ, από την άλλη, το τάιµινγκ µπορεί να αποβεί απαγορευτικό και για τον Γιώργο Παπανδρέου λόγω της δίνης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνησή του µε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και το νέο πακέτο βοήθειας.

∆εν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι τελευταία τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών θέτουν επιτακτικά ως χρονοδιάγραµµα για την επίτευξη προόδου στα ελληνοτουρκικά το διάστηµα µετά τις εκλογές στηνΤουρκία, ενώ η Αθήνα διαψεύδει µε δικές της διαρροές τις διαρροές από την Αγκυραότι έχει επιτευχθεί συµφωνία στο τεχνικό επίπεδο διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο.

Αρµόδιες πηγές, που επικαλούνται σήμερα «Τα Νέα», σηµειώνουν ότι ο τόνος αυτός είναι ενδεικτικός µιας διάθεσης επιβράδυνσης στα ελληνοτουρκικά, εφόσον η τουρκική πλευρά δεν προχωρήσει σε ουσιαστικά βήµατα και το πολιτικό κλίµα στην Ελλάδα, ακόµη και µετά την εκταµίευση της πέµπτης δόσης, παραµείνει απαγορευτικό για οποιαδήποτε κίνηση στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό της ασάφειας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγµή ουδείς στην Αθήνα ή στην Άγκυρα γνωρίζει αν η προγραµµατισµένη για τον Ιούλιο επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντησή του µε τον Ταγίπ Ερντογάν θα πραγµατοποιηθούν ή θα πρέπει να περιµένει για αργότερα, όταν η τουρκική κυβέρνηση θα έχει σχηµατιστεί και η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τον σκόπελο της εκταµίευσης της πέµπτης δόσης και της ψήφισης του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος.

Σε ό, τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, σηµασία έχει για την Αθήνα και το ποσοστό που θα λάβει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης CHP αλλά και αν θα µπει το εθνικιστικό κόµµα ΜΗΡ στη Βουλή και µε ποιο ποσοστό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.