«Η μετανάστευση δεν είναι μόνον ιταλικό πρόβλημα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, κατά την συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, στο Μιλάνο.

Παράλληλα, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να γίνει σαφές ότι η Αφρική δεν μπορεί να θεωρηθεί, από την διεθνή κοινότητα, μια ήπειρος δεύτερης κατηγορίας», μια διαπίστωση στην οποία συμφώνησε και ο Κάμερον.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι «υπάρχουν επί μέρους διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα αποφασισθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής», αλλά ότι ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης συμφωνεί, πάντως, πως το όλο αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να συνεχίσει να βαραίνει μόνον τις πλάτες της Ιταλίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, από την μεριά του, υπογράμμισε ότι η Βρετανία θα στηρίξει τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, στην δράση τους, ιδίως στην Σικελία, για να μπορέσουν να εντοπισθούν και να σπάσουν οι συνδετικοί κρίκοι των οργανώσεων των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται την απελπισία των μεταναστών.

«Χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση, και για να υπάρξει και μια νέα κυβέρνηση στην Λιβύη, η οποία να προχωρήσει στην δίωξη των παράνομων οργανώσεων», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά ότι «οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, στην Ευρώπη, είναι μεγάλης σημασίας, όπως και, πιο μακροπρόθεσμα, η ευελιξία και ένας υγιής ανταγωνισμός».

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο ως εταίρο βασικής σημασίας», ολοκλήρωσε ο Ματτέο Ρέντσι.