Η απόφαση για το αν θα διεξαχθεί δικαστική έρευνα σε βάρος της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ενδέχεται να ληφθεί στις 10 Ιουνίου.

Η ίδια ημερομηνία είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΔΝΤ, για την οποία βολιδοσκοπείται, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.

Η γαλλική εισαγγελία ζήτησε στις 10 Μαΐου από το ειδικό δικαστήριο (CJR), το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να δικάζει υπουργούς για αδικήματα που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, να αρχίσει έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας.

Ο εισαγγελέας του Εφετείου Ζαν-Λουί Ναντάλ είχε αποφασίσει τότε να συγκαλέσει την επιτροπή ερευνών του ειδικού δικαστηρίου. Η επιτροπή αυτή, η οποία αποτελείται από τρεις εφέτες, δύο δικαστές του ελεγκτικού συνεδρίου και δύο δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πραγματοποιήσει την επόμενη σύνοδό της στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με την εν λόγω δικαστική πηγή.

Η επιτροπή θα εξετάσει τότε τις προσφυγές σε βάρος της Κριστίν Λαγκάρντ και μπορεί να γνωμοδοτήσει αμέσως. Η επιτροπή μπορεί έτσι να στείλει την υπόθεση στο αρχείο, να ζητήσει επιπλέον έγγραφα ή να γνωμοδοτήσει υπέρ της έναρξης έρευνας.

Αυτό που θα εξεταστεί είναι μια απόφαση της υπουργού να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο και όχι στην παραδοσιακή δικαιοσύνη, για τη διευθέτηση μιας διένεξης ανάμεσα στον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Adidas το 1993.
Στο τέλος αυτής της αμφισβητούμενης διαιτησίας, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2008, επιδικάσθηκαν στον πρώην επιχειρηματία 200 εκατ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να του καταβάλει το δημόσιο.

Οι κατηγορίες σε βάρος της υπουργού επιφέρουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Αν η επιτροπή δεν αποφανθεί στις 10 Ιουνίου, η απόφαση θα ληφθεί στο επόμενο ραντεβού της, μερικές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.