Βέβαιο θεωρούν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με πηγή από το περιθώριο της συνόδου κορυφής του G8 στη Ντοβίλ, το διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στην κορυφή του ΔΝΤ μετά τη δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία χαιρέτισε την υποψηφιότητά της.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε «πολιτικό ελιγμό» τις κατηγορίες εναντίον της στην υπόθεση Ταπί, που έχουν στόχο να την εξασθενήσει.

«Ο φάκελος είναι εντελώς άδειος και πρόκειται σαφέστατα για ένα πολιτικό ελιγμό για να εξασθενήσει η θέση μου και να πλανάται μια σκιά πάνω μου», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός στο Radio 4 του BBC. «Όταν κοιτάζω το φάκελο και αυτό που συνέβη, όλα όσα έκανα είναι σε πλήρη συμφωνία με το νόμο και είχαν ως μόνο στόχο να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της Γαλλίας και όχι τα συμφέροντα οποιουδήποτε», πρόσθεσε.

Η υπουργός Οικονομικών βρίσκεται υπό την απειλή έρευνας που ενδέχεται να διεξαχθεί σε βάρος της στη Γαλλία από το ειδικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας σχετικά με τη διαχείριση της διευθέτησης από διαιτητικό δικαστήριο της υπόθεσης του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί με την τράπεζα Credit Lyonnais.

Η απόφαση για το αν θα ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα θα ληφθεί στις 10 Ιουνίου.