Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ έφθασαν στο Λονδίνο αργά το βράδυ της Δευτέρας, νωρίτερα από ότι είχε προγραμματισθεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ματαίωσης της πτήσης από την ηφαιστιακή τέφρα από την Ισλανδία.

Οι Ομπάμα έφθασαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου προερχόμενοι από το Δουβλίνο, την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα είχε εντοπίσει τις ρίζες των προγόνων του.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την άφιξή του στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί το προεδρικό ζευγάρι στη Βρεττανία. Ο φόβος όμως ότι η νωπή ηφαιστειακή τέφρα που εκλύεται από την Ισλανδία είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί την Τρίτη πάνω από την ατμόσφαιρα στη Βρετανία, οδήγησε στον επανασχεδιασμό και την επίσπευση της προεδρικής άφιξης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ο πρόεδρος Ομπάμα και η συζυγός του Μισέλ θα είναι προσκεκλημένοι της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ στα ανάκτορα του Μπάκινχαμ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κάμερον και θα επισκεφθεί και τα δύο σώματα της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης επίσκεψης του στην Ευρώπη, ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρευρεθεί στη σύνοδο των G8 στη Γαλλία, ενώ θα μεταβεί και στην Πολωνία.