Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε αμερικανούς αξιωματούχους για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε αντίποινα, διότι η Δύση επιβάλλει εδώ και χρόνια κυρώσεις στο Ιράν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ προσέθεσαν σήμερα 100 νέες ιρανικές εταιρείες και πρόσωπα στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις και τα άτομα που πλήττονται από τις κυρώσεις της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιρανική εφημερίδα Arman, το ιρανικό κοινοβούλιο προγραμμάτιζε να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε 26 αμερικανούς αξιωματούχους.

«Βάσει αυτού του σχεδίου, 26 αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ιστορικό στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Αφγανιστάν, και οι οποίοι υποστηρίζουν την τρομοκρατία (…) θα υποστούν κυρώσεις», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση του βουλευτή Καζέμ Τζαλαλί.

Μολονότι η ΕΕ αποφάσισε σήμερα την ενίσχυση των κυρώσεών της με στόχο την άσκηση πιέσεων στο Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, τα μέτρα που συζητώνται στην Τεχεράνη αποτελούν απάντηση στην κίνηση που έκαναν πέρυσι οι ΗΠΑ να τιμωρήσουν τους Ιρανούς, οι οποίοι εμπλέκονταν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στο Ιράν το 2009.

Ο Τζαλαλί, εκπρόσωπος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, δεν κατονόμασε τους αξιωματούχους που θα αφορούν οι κυρώσεις αν εγκριθεί το νομοσχέδιο από το ιρανικό κοινοβούλιο.