Δεκάδες μυστικές επιχειρήσεις της CIA είχαν γίνει στο Πακιστάν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με στόχο να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με το συγκρότημα στο οποίο ζούσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Washington Post».

Επικαλούμενη αμερικανούς ανώτατους αξιωματούχους, η εφημερίδα γράφει πως η CIA χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, τα οποία πετούν σε μεγάλο ύψος, δεν εντοπίζονται και έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τα πάντα σε βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Επίσης, η CIA χρησιμοποίησε δορυφόρους, συστήματα καταγραφής συνδιαλέξεων, αλλά και μυστικούς πράκτορες που είχαν ως βάση το Αμποταμπάντ, όπου έζησε επί πέντε χρόνια ο μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα αεροσκάφη παρακολούθησης θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τα πακιστανικά ραντάρ και άλλα συστήματα των στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά στο συγκρότημα όπου διέμενε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τα μυστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν, όπως αναφέρει η Washington Post, τα RQ-170 Sentinel της Lockheed Martin, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κινηματογραφούν από «δύσκολες» γωνίες προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν χρειάζεται να πετούν ακριβώς πάνω από τον στόχο τους.