Μια περίεργη και απρόσμενη σχέση διαπίστωσαν οι επιστήμονες ανάμεσα στο ύψος που βρίσκεται κάποιος και στο πόσο καλός, ηθικός και και γενναιόδωρος εμφανίζεται. Όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη και η αρετή, σύμφωνα με μια έρευνα αμερικανών ψυχολόγων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, έκαναν κατ’ αρχήν πειράματα με ένα ανελκυστήρα. Όπως διαπίστωσαν, όσο ψηλότερα ανέβαινε το ασανσέρ, τόσο οι επιβαίνοντες σε αυτό ήταν πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους. Όσοι κλήθηκαν να κάνουν μια δωρεά, μόλις έφτασαν στο ρετιρέ έδωσαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 16% του ποσού που είχαν στη διάθεσή τους, ενώ όσοι κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο, ενώ βρίσκονταν στο ισόγειο, έδωσαν 11%. Όσοι κλήθηκαν να κάνουν την εισφορά τους αμέσως μόλις το ασανσέρ τούς είχε κατεβάσει από το ρετιρέ στο ισόγειο, έδωσαν μόνο 7%.

Η νέα μελέτη εντάσσεται σε ένα σχετικά νέο πεδίο ψυχολογικής έρευνας που δείχνει ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο φυσικό χώρο και στις ψυχικές στάσεις και τις νοητικές αντιλήψεις κάποιου, π.χ. σε σχέση με το «καλό» και το «κακό». Όμως δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ο ακριβής μηχανισμός στον εγκέφαλο που συνδέει τις μεταφορικές έννοιες (π.χ. ανώτερη-υψηλή ηθική) με τη συμπεριφορά και την κίνηση κάποιου στο χώρο (ανύψωση-μεγάλο υψόμετρο).