Ενώπιον δικαστηρίου στο νότιο Μανχάταν θα παρουσιαστεί στις 10:30 (ώρα Νέας Υόρκης) ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος απομακρύνθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας από το αστυνομικό τμήμα του Χάρλεμ όπου κρατείτο. Με χειροπέδες περασμένες στα χέρια του και φανερά κουρασμένος ο επικεφαλής του ΔΝΤ, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια, επιβιβάστηκε σε περιπολικό, το οποίο αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Νωρίτερα πάντως είχε ανακοινωθεί ο πως ο Στρος Καν είχε συναινέσει σε ιατρικές εξετάσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα εξεταστούν τα ρούχα του για δείγματα DNA, αλλά και ο ίδιος για το αν φέρει γρατσουνιές ή άλλα τραύματα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης τόνισε πως ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας απέναντι στις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Πολλοί ισχυρίζονταν ότι είναι πιθανό ο Στρος Καν να επικαλεστεί διπλωματική ασυλία. Ωστόσο, σύμφωνα την αμερικανική νομοθεσία αλλά και τους κανονισμούς του ΔΝΤ, οι υπάλληλοι του ταμείου υπόκεινται σε ασυλία μόνο στην περίπτωση που οποιοδήποτε παράπτωμα τους συμβεί εν ώρα υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης,  η 32χρονη καμαριέρα πήγε στο αστυνομικό τμήμα και αναγνώρισε τον Ντομινίκ Στρος Καν ως τον άντρα που της επιτέθηκε.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η κράτηση του καθώς παρά το γεγονός ότι ο Στρος Καν δηλώνει αθώος, εκείνος έχει στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του, όπως το γενετικό υλικό που βρέθηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου Σοφιτέλ, κάτι που αναμένεται σύμφωνα με την Αστυνομία να επιβεβαιωθεί στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του Στρος Καν θα ζητήσουν την αποφυλάκιση του λέγοντας ότι ο πελάτης τους δηλώνει αθώος. Ο ένας μάλιστα από τους δύο δικηγόρους του είναι ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν που είχε εκπροσωπήσει το 2004 τον Μάικλ Τζάκσον όταν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία παρενόχλησης ανηλίκου.

Καθυστερήσεις υπήρξαν όμως και σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ προκειμένου να οριστεί και επίσημα στη θέση του Στρος Καν ο Τζον Λίπσκι, το νούμερο δύο του ΔΝΤ.

Ο Στρος Καν κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και ομηρία.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK, λίγο πριν από την απογείωση του αεροσκάφους της Air France, όταν οι αρχές ειδοποιήθηκαν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 32 χρονη καμαριέρα.

Το περιστατικό συνέβη στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ. Όπως κατήγγειλε η ίδια, μπήκε στο δωμάτιο του Στρος Καν χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν μέσα σε αυτό, την ώρα που εκείνος έκανε μπάνιο. Όταν ο 62χρονος βγήκε από το μπάνιο γυμνός, της όρμησε και την έριξε στο πάτωμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο Στρος Καν της ζήτησε να του κάνει στοματικό έρωτα!

Η καμαριέρα έφυγε αμέσως από το δωμάτιο και κάλεσε την αστυνομία, η οποία πρόλαβε κυριολεκτικά στο παρά πέντε τον επικεφαλής του ΔΝΤ, πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία με πτήση της Air France. Μάλιστα, βιάστηκε τόσο πολύ να φύγει από το ξενοδοχείο, που ξέχασε το κινητό του τηλέφωνο, αλλά και άλλα προσωπικά του αντικείμενα.

Η σύζυγος του επικεφαλής του ΔΝΤ, Αν Σένκλερ δήλωσε ότι δεν πιστεύει «ούτε για ένα δευτερόλεπτο τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του συζύγου της» παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στρος Καν εμπλέκεται σε ροζ σκάνδαλο.

Τον Οκτώβριο του 2008, είχε ομολογήσει την «ανάρμοστη σχέση» που είχε με μία υφισταμένη του. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του, τους υπαλλήλους του, αλλά και την «πέτρα του σκανδάλου».

Πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ επειδή φωτογραφήθηκε να επιβιβάζεται σε μία πανάκριβη Πόρσε.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν επρόκειτο να συναντηθεί την Κυριακή με την Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο για να συζητήσουν για την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η συνάντηση ματαιώθηκε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν επέφερε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Γαλλίας, στη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού μετά τη διάσωση της περασμένης χρονιάς, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ έχουν τώρα αποδεχτεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 60 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια μέσα στο 2012 και 2013.

Σε περίπτωση που ο Στρος Καν βρεθεί ένοχος για τις σε βάρος του κατηγορίες, τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του στο ΔΝΤ -η θητεία του λήγει στα τέλη του 2012- ενώ ανεξάρτητα με την απόφαση του δικαστηρίου, ανατρέπονται σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια του για την Προεδρία της Γαλλίας.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον Ντομινίκ Στρος Καν εδώ