Ως «χτύπημα από αστροπελέκι» χαρακτήρησε η Γενική Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτιν Ομπρύ, τα νέα που έφθασαν από τη Νέα Υόρκη για τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν.

Δήλωσε ότι παραμένει εμβρόντητη , έκανε όμως έκκληση να ληφθεί υπ’οψιν το τεκμήριο αθωότητας, αναμένοντας την αλήθεια για τα γεγονότα και ζήτησε από τους σοσιαλιστές να παραμείνουν ενωμένοι και υπεύθυνοι.

Απευθυνόμενη προς το γαλλικό λαό υπογράμμισε: «όποιες και εάν είναι οι συνθήκες και οι δυσκολίες, θα πρέπει να είναι σίγουροι, ότι οι σοσιαλιστές είναι παρόντες, για να τους ακούσουν, να τους καταλάβουν, να τους δώσουν λύσεις για τα προβλήματά τους και για τα προβλήματα της χώρας».

Η σύλληψη του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ και οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για βιασμό, προκάλεσαν νωρίς σήμερα το πρωϊ, σεισμική δόνηση στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας.

Έως τώρα ο Στρος Καν θεωρείτο σύμφωνα με τις σφυγομετρήσεις το μεγάλο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012 και ως ο ικανότερος να νικήσει με μεγάλη διαφορά μάλιστα, τον Νικολά Σαρκοζί.

Για το λόγο αυτό η όλη διαδικασία των προκριματικών στο σοσιαλιστικό κόμμα είχε προσαρμοσθεί ημερολογιακά στη δική του ατζέντα, αφού για να υποβάλει την υποψηφιότητά του θα έπρεπε να παραιτηθεί από το ΔΝΤ.

Επίσης, εξ’αιτίας της υψηλής δημοτικότητάς του η Μαρτίν Ομπρύ είχε ομολογήσει ότι είχε δεσμευθεί να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις προκριματικές εφ’όσον υπάρξει αυτή του Στρος Καν.

Τα σημερινά γεγονότα αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, αφού η γενική πεποίθηση είναι ότι «αθώος ή ένοχος, η υποψηφιότητα Στρος Καν είναι πλέον καμένη».

Μια μη συμμετοχή του Στρος Καν στις προκριματικές, λύνει τα χέρια της Μαρτίν Ομπρύ για τη δική της υποψηφιότητα και όχι μόνο.

Ο προσκείμενος στον Στρος Καν βουλευτής και πρώην υπουργός Πιέρ Μοσκοβίτσι έχει ήδη δηλώσει ότι θα υποβάλει την υποψηφιότητά του εάν δεν κατέβει στις εκλογές ο Στρος Καν.

Αυξάνονται και οι πιθανότητες του Αρνώ Μοντεμπούρ να κατέβει στον στίβο, όπου η εικόνα ολοκληρώνεται με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

Για την ώρα, κανένα από τα άτομα αυτά δεν ξεχωρίζει και δεν επιβάλλεται ξεκάθαρα στις προτιμήσεις των Γάλλων.

Έτσι, όλα μοιάζουν πλέον πιθανά στο σοσιαλιστικό κόμμα.

Η νέα υπόθεση Ντομινίκ Στρος Καν «ανακάτεψε για τα καλά τις κάρτες στο κόμμα» σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές και αυτό, ακόμα και εάν κριθεί αθώος, όπως υπουστηρίζει, αποδεικνύοντας ότι παγιδεύθηκε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον Ντομινίκ Στρος Καν εδώ