Μετά από δύο χρόνια άκαρπων κατά το μεγαλύτερο μέρος τους συνομιλιών, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Μπαράκ Ομπάμα που πρόσθεσε ότι τη θέση του Μίτσελ θα αναλάβει ο βοηθός του, Ντέιβιντ Χέιλ.

Ο Μίτσελ ήταν επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα και από τις αρχές του 2009 και έκτοτε ταξίδεψε πολλές φορές στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή μεταφέροντας μηνύματα της Ουάσιγκτον ή μεσολαβώντας ανάμεσα στις δύο πλευρές σε περιόδους διακοπής των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες που άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σταμάτησαν λίγες ημέρες αργότερα λόγω της απόφασης των Ισραηλινών να συνεχιστεί ο εποικισμός στη Δυτική Όχθη, ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών.

Παρά τις επαφές που είχε ο κ.Μίτσελ, οι συνομιλίες δεν έχουν αρχίσει και η δραστηριότητα έχει περιοριστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν είχε επισκεφτεί τη περιοχή εδώ και μήνες.

Ο Τζορτζ Μίτσελ, 77 ετών, τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1998 μαζί με τον πρόεδρο Κλίντον για τη συμμετοχή τους στην ειρήνευση στην Βόρειο Ιρλανδία. Δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε από τον Τζορτζ Ο. Μπους σε επιτροπή για το Παλαιστινιακό. Παλαιότερα, είχε διατελέσει 15 χρόνια (1980-1995) γερουσιαστής με τους Δημοκρατικούς στο Μέιν.

Την επόμενη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία για την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τη Μέση Ανατολή, μετά το πρόσφατο κύμα των εξεγέρσεων.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει το BBC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να μποϊκοτάρει μία παλαιστινιακή κυβέρνηση συνεργασίας Φατάχ, που είναι ο επίσημος συνομιλητής της Δύσης, και της Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.