Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων για να συμπεριλάβουν και το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασάντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε κυρώσεις σε 13 σύρους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ένας αδελφός του Ασάντ, σε ένα πρώτο βήμα για ν΄αναγκαστεί η Συρία να σταματήσει τη χρήση βίας εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Ο πρόεδρος Ασαντ δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα ονόματα των σύρων αξιωματούχων στους οποίους επεβλήθησαν κυρώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών δε θα επανέλθουν στο θέμα αυτό», τόνισε η Άστον σε συνέντευξή που μεταδόθηκε σήμερα από αυστριακό ραδιόφωνο.

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση της θεώρησης των διαβατηρίων για τους 13 σύρους αξιωματούχους που αποφάσισε πρόσφατα η ΕΕ, αποτελούν μέρος ενός πακέτου κυρώσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ένα εμπάργκο όπλων στη Συρία, δεν αφορά τον πρόεδρο Ασάντ, όπως ζήτησε η Γαλλία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να μη συμπεριλάβουν προς το παρόν τον Ασαντ στη«μαύρη λίστα», ένδειξη ότι θέλουν να επιβάλουν σταδιακά κυρώσεις στη Συρία.