Πλοίο που μεταφέρει 1.138 ανθρώπους οι οποίοι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα, περιλαμβανομένων δεκάδων τραυματιών, έφθασαν την ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Το Red Star One αψήφησε πυρά πυροβολικού για να διασώσει αφρικανούς και ασιάτες μετανάστες από το λιμάνι της Μιζουράτας την Τετάρτη, αλλά αναγκάστηκε να αφήσει πίσω εκατοντάδες Λίβυους που προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν από τις μάχες.

«Το σκάφος έφθασε με ασφάλεια αυτό το πρωί στη Βεγγάζη», δήλωσε η εκπρόσωπος του IOM Τζέμινι Πάντια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Εν μέσω του χαοτικού απόπλου, καθώς Λίβυοι άμαχοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο πλοίο εν μέσω πυρών πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων, η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Γενεύη, ανέφερε αρχικά ότι περίπου 800 πιστεύεται ότι επέβαιναν στο σκάφος.

Όμως συνολικά μετέφερε 1.138 επιβάτες, ανάμεσά τους 827 μετανάστες, κυρίως από την Υποσαχάρεια Αφρική, καθώς και 311 Λίβυους οι οποίοι σκαρφάλωσαν στο πλοίο, είπε η εκπρόσωπος. Περίπου 33 τραυματίες Λίβυοι και 3 τραυματίες από το Νίγηρα βρίσκονταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο πλοίο.

Το λιμάνι είναι κρίσιμο για την επιβίωση των ανθρώπων στην Μιζουράτα, όπου τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι λιγοστά και δρουν ελεύθεροι σκοπευτές. Συνολικά 13.000 έχουν διασωθεί από 13 πλοία.

Ναρκαλιευτές του NATO – αεροσκάφη του οποίου πλήττουν στρατιωτικούς στόχους στη χώρα βάσει μιας απόφασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – κάνουν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι από την Δευτέρα, για να εντοπίσουν μια επιπλέουσα νάρκη που φέρονται να πόντισαν δυνάμεις του Καντάφι.

Ο IOM ελπίζει να διεξαγάγει και μια έβδομη αποστολή απομάκρυνσης αμάχων, μεταναστών και τραυματιών από την πόλη, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας, είπε η Πάντια.