Έκκληση για την άσκηση μεγαλύτερης διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής πίεσης στη Λιβύη θα απευθύνει σήμερα η Βρετανία κατά τη σημερινή σύνοδο στη Ρώμη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη επιχειρηματολογώντας ότι καθεστώτα σαν το λιβυκό και το συριακό είναι «καταδικασμένα να αποτύχουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα απευθύνει σήμερα έκκληση για εντατικοποίηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Χέιγκ ενδέχεται να συναντήσει αντιδράσεις στη σύνοδο καθώς κάποιοι από τους συμμετέχοντες αναμένεται να ζητήσουν τον χρονικό περιορισμό της ΝΑΤΟϊκής ανάμειξης στη Λιβύη.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο χθες Τετάρτη ο Χέιγκ ζήτησε την οικονομική στήριξη για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που επιδιώκουν τη δημοκρατία, αλλά είπε ότι καθεστώτα σαν εκείνα της Λιβύης και της Συρίας είναι «καταδικασμένα σε αποτυχία» όσο συνεχίζουν να ανθίστανται στην αλλαγή.

«Η αξία της ελευθερίας δεν μπορεί να περιοριστεί πίσω από κάγκελα όσο γερή κι αν είναι η κλειδαριά», σχολίασε ο Χέιγκ.

Ο Χέιγκ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες όπου η αποκαλούμενη από πολλούς «Αραβική Άνοιξη» έχει προκαλέσει τάσεις εκδημοκρατισμού.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσφέρει μία «νέα συνεργασία» στα αραβικά κράτη που βρίσκονται στα νότια σύνορά της , προτείνοντας «να μοιραστούν την ευημερία της και να ανοίξει τις αγορές της με αντάλλαγμα την αληθινή πρόοδο στους τομείς της πολιτικής και της οικονομικής μεταρρύθμισης».