Η σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη άρχισε σήμερα το πρωί στη Ρώμη και στη διάρκειά της οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν την εγκαθίδρυση ενός συστήματος για να βοηθήσουν οικονομικά τη λιβυκή εξέγερση.

Ως οργανώτρια της δεύτερης συνόδου αυτής της ομάδας, η Ιταλία υποδέχεται 22 χώρες, έξι διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς και έξι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Εκτός από τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, οικοδεσπότη της συνόδου που πραγματοποιείται στην έδρα του υπουργείου του στη Λα Φαρνεζίνα, στη σύνοδο συμμετέχουν επίσης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ και ο βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων για τη σύγκρουση αυτή που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους σύμφωνα με έναν απολογισμό των εξεγερμένων που δεν μπορεί να επαληθευτεί, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός μηχανισμού αρωγής προς το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων.

Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του συνταγματάρχη Καντάφι και της οικογένειάς του, τα οποία έχουν παγώσει ο ΟΗΕ και η Ε.Ε., ως εγγύηση για να δοθούν πιστώσεις στους εξεγερμένους.

Το Κατάρ, ο πρωθυπουργός του οποίου σεΐχης Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Θάνι θα συμπροεδρεύσει της συνόδου της Ρώμης, πρότεινε από την πλευρά του να προσφερθεί βοήθεια προς τους αντάρτες για να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους στις ζώνες που ελέγχουν.

Η Ομάδα Επαφής, η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο, περιλαμβάνει δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αραβικές χώρες, κυρίως το Κατάρ, την Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.