Η Ιταλία δεν μπορεί να φυλακίζει λαθρομετανάστες, οι οποίοι αγνοούν τις εντολές να εγκαταλείψουν τη χώρα, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ψήφισε νόμο το 2009, ο οποίος καθιστά την παράνομη παραμονή στη χώρα αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, η φυλάκιση λαθρομεταναστών έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία περί επαναπατρισμού, κύριος στόχος της οποίας είναι «να υιοθετηθεί μια αποτελεσματική πολιτική για τον επαναπατρισμό υπηκόων από τρίτες χώρες, η παραμονή των οποίων (στην ΕΕ) είναι παράνομη, ενώ ταυτόχρονα θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε δικαστήριο της πόλης Τρέντο, της βόρειας Ιταλίας για την υπόθεση του Χάσαν Ελ Ντρίντι, ενός Αλγερινού ο οποίος το 2010 διατάχθηκε να εγκαταλείψει την Ιταλία σε διάστημα πέντε ημερών επειδή δεν είχε άδεια παραμονής.

Ο Ελ Ντρίντι καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους επειδή αγνόησε τη διαταγή αυτή. Ο Αλγερινός έχει ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι οι δικαστές του Τρέντο πρέπει να αγνοήσουν τις ποινές φυλάκισης που προβλέπει η ιταλική νομοθεσία περί μετανάστευσης.