Να συνδράμουν τις προσπάθειες της χώρας τους να ορθοποδήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, μέσω της συνεισφοράς σε ένα ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό, που θα αφορά την παιδεία, καλεί τους Αϊτινούς της διασποράς ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μαρτελί.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Αϊτινοί ζουν στο εξωτερικό και οι μισοί από αυτούς στη Βόρεια Αμερική. Τα ετήσια εμβάσματα που αποστέλλονται στο φτωχό νησί της Καραϊβικής αγγίζουν το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Αϊτή χωρίς τη βοήθειά σας», δήλωσε ο Μαρτελί στο Μαϊάμι όπου συναντήθηκε με κοινότητες συμπατριωτών του από το εξωτερικό.

«Η παιδεία είναι το μέλλον της χώρας», τόνισε ο λεγόμενος «γλυκός Μίκυ», όπως αποκαλούσαν μέχρι σήμερα τον δημοφιλή πρώην τραγουδιστή στα τοπικά καρναβάλια. Αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ειδικό κονδύλι για την παιδεία, που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει να παρέχετραι δωρεάν βασική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των Αϊτινών.