Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ του σουδανικού στρατού και των ανταρτών στο Βόρειο Νταρφούρ αφήνοντας πολλά θύματα από αμφότερα τα στρατόπεδα, ανακοίνωσαν σήμερα τόσο ο στρατός, όσο και οι αντάρτες.

«Μία περίπολος του σουδανικού στρατού υπέστη επίθεση την Κυριακή από κοινά αποσπάσματα του Κινήματος για την Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM) και του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SLA) στο Βόρειο Νταρφούρ των ανταρτών Μίνι Μινάουϊ», δήλωσε ο Σαουάρμι Χάλεντ Σάαντ.

«Οι μάχες προκάλεσαν πολλά θύματα και τραυματίες από αμφότερες τις πλευρές, αλλά δεν διαθέτουμε άλλες λεπτομέρειες., Ο στρατός κατέστρεψε 10 από τα οχήματά τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

To JEM, το πλέον εξοπλισμένο από τα ανταρτικά κινήματα στο Νταρφούρ τονίζει σε ανακοινωθέν, που εξέδωσε αργά χθες Δευτέρα πως πραγματοποιήθηκε επίθεση κατά του στρατού στη ζώνη του Σαγκόρ, στα βορειοδυτικά του Ελ Φάσερ, με τη βοήθεια αεροσκαφών Αντόνοφ και Μιγκ και κινητοποιήθηκαν περίπου 180 οχήματα.

Το ίδιο κίνημα τονίζει πως πολέμησε παρά των πλευρών των κινημάτων SLA-Μινάουϊ, αλλά τόνισε πως κατατρόπωσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και κατέλαβε 13 οχήματά τους, καθώς και ποσότητες πολεμοφοδίων και βαρέων όπλων.
«Σημειώθηκαν πολύ σφοδρές μάχες. Ο στρατός βομβάρδισε χωριά στη ζώνη και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν» την περιοχή, τόνισε ο εκπρόσωπος του JEM Τζιμπρίλ Αντάμ.

«Ο στρατός επί του παρόντος έχει αποσυρθεί και η ζώνη βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό μας», πρόσθεσε.
Το Νταρφούρ από το 2003 σπαράσσεται από μία αδελφοκτόνο σύρραξη, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 300.000 πολίτες της επαρχίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ενώ οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε 2,7 εκατ. ανθρώπους.