Άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συνεχείς κακοποιήσεις κρατουμένων, ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης και δραματική έλλειψη ιατρών διαπιστώνει για τις Τουρκικές φυλακές η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), σε έκθεση της που, μετά και την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας, δίνεται, σήμερα, στην δημοσιότητα.

Η έκθεση αναφέρεται στα συμπεράσματα των κλιμακίων της CPΤ, που επισκέφθηκαν κέντρα κράτησης προσφύγων και φυλακές στην Τουρκία κατά την πέμπτη περιοδική τους εξέταση, στις 4-17 Ιουνίου 2009.

Σ’ ό,τι αφορά την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές, η Επιτροπή σημειώνει ότι εξακολουθούν να κακοποιούνται και να υφίστανται υπερβολική χρήση βίας όλοι οι προφυλακισμένοι στις φυλακές και στις αστυνομικές εγκαταστάσεις σ’ όλη σχεδόν την Τουρκία.

Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι άθλιες, ιδιαίτερα στις φυλακές του Αγκρί και Εντιρνέ, όπου στεγάζονται σε ερειπωμένες φυλακές, με περιορισμένη πρόσβαση σε φως, με κακές συνθήκες υγιεινής και χωρίς δυνατότητα άσκησης σε υπαίθριους χώρους, υπογραμμίζει η CPT.

Όπως δε τονίζεται ιδιαίτερα οι τουρκικές αρχές, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν, σε συγκεκριμένη σύσταση της Επιτροπής, για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές, περιορίσθηκαν να αποστείλουν εγκύκλιο, στις κεντρικές και περιφερειακές μονάδες, με την οποία τονίζονταν η ανάγκη να αποφεύγεται η κακομεταχείριση και η υπερβολική χρήση βίας.

Σ’ ό,τι αφορά την κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, η Επιτροπή σημειώνει ότι, όλοι σχεδόν οι κρατούμενοι που βρίσκονται υπό κράτηση, δεν έχουν καμία νομική ή άλλη υποστήριξη.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από την Τουρκική κυβέρνηση, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή πολλών περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών, που θα αντικαταστήσουν πολλά από τα ιδρύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ενώ έκλεισε η μονάδα κράτησης ενηλίκων αλλοδαπών στην Αδριανούπολη.

Κάνοντας, τέλος, ιδιαίτερη μνεία στις συνθήκες κράτησης, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι πολλές από τις φυλακές που επισκέφτηκε ήταν υπερπλήρεις ενώ δεν προσφέρονταν δυνατότητες για οργανωμένες δραστηριότητες στους κρατούμενους (όπως εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση ή αθλητισμό).

Σοβαρές ανησυχίες επίσης εκφράζει η Επιτροπή για την ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους κρατουμένους, ενώ τονίζει ιδιαίτερα την δραματική έλλειψη ιατρών στις τουρκικές φυλακές και τα κέντρα κράτησης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.