Ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, επισημοποίησε σήμερα την προσφορά του για μια πρόωρη αποχώρησή του, όμως η αντιπολίτευση επανέλαβε ότι απορρίπτει την πρόταση και αξίωσε να παραχωρήσει άμεσα την εξουσία.

Η προσφορά αυτή επισημοποιήθηκε με έγγραφο που εστάλη στην αντιπολίτευση, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ο Μοχάμαντ Γκαχτάν, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτά είναι εφευρήματα και ο πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει», πρόσθεσε. «Η αιματοχυσία και η κινητοποίηση του λαού δεν του αφήνουν άλλη επιλογή».

Η πρόταση του Σάλεχ αποτελείται, όπως αναφέρει, από τέσσερα σημεία:

-Το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποστολή της οποίας θα είναι η δημιουργία μιας εθνικής επιτροπής επιφορτισμένης με την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

-Τη σύνταξη ενός νέου εκλογικού νόμου που θα προβλέπει ψηφοφορία με αναλογική εκπροσώπηση.

-Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα.

– Βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθηθούν από τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή από το Κοινοβούλιο του νέου προέδρου στα τέλη του 2011.

Η πρώτη εκδοχή αυτού του σχεδίου, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από το περιβάλλον του επικεφαλής του κράτους, αναφερόταν στην αποχώρησή του στις αρχές του 2012 μετά από βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2011.