Στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου επαφίεται αν θα αποφασίσουν και πότε τη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης, τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ενημέρωσης, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, χωρίς να προσθέσει κάποιο καινούριο στοιχείο, ενώ όλοι οι αντιπρόσωποι του Σώματος τόνισαν την ανάγκη να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στις συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση του Σ.Α., ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που βρήκε στο έργο του Γ.Γ. και των συνεργατών του, σημειώνοντας ότι έγινε μια καλή συζήτηση για την «πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις» και ότι «δεν υπάρχει κάτι πολύ δραματικό».

Ερωτηθείς για το αν ο Γ.Γ. προγραμματίζει νέα συνάντηση, στο άμεσο μέλλον, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε ότι «ο Γ.Γ. θα λάβει σχετική απόφαση περί τα τέλη Μαρτίου, αφού έρθει σε επικοινωνία με τους δύο ηγέτες και με βάση την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε στις διαπραγματεύσεις».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «αυτό που επεσήμαναν όλα σχεδόν τα μέλη του Σ.Α. και που λέμε κι εμείς συχνά είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ στη διαδικασία, να υπάρξει εποικοδομητική πρόοδος», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Μιλώντας για τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου, είπε ότι θα είναι η 100η συνάντηση στο πλαίσιο της διαδικασίας και ότι «η συνάντηση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όλες τις πλευρές να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και να συμβάλουν στην περαιτέρω προώθησή τους».

Σε ερώτηση σχετικά με το τι αναμένεται από τις συναντήσεις εμπειρογνωμόνων στο περιουσιακό ζήτημα με εκπροσώπους των δύο πλευρών και γιατί δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων αυτών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι ελεύθερες να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων. Ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων, μίλησε για «ευκαιρία των δύο πλευρών να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν ιδέες από ειδικούς, ακόμη και αν οι ιδέες αυτές δεν είναι αρεστές», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια σειρά ζητημάτων εδώ. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να υιοθετήσεις ένα σύστημα αποζημιώσεων – με ομόλογα ή με ενός είδους εγγυημένους οικονομικούς τίτλους όπως είναι η εναλλακτική πρόταση της Τουρκοκυπριακής πλευράς στην Ελληνοκυπριακή πρόταση των ομολόγων – αυτό θα πρέπει να μπορεί να πουληθεί. Θα πρέπει να είναι λειτουργικό και να μπορείς να συγκεντρώσεις τα χρήματα αυτά. Ο κόσμος δεν θα βιαστεί για μια συμφωνία στο περιουσιακό εάν δεν υπάρχει χρήμα».

Στη συνέχεια, διατύπωσε την άποψη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά βρήκε τις συζητήσεις με τους εμπειρογνώμονες «χρήσιμες, ενημερωτικές και ενδιαφέρουσες». Επίσης, ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους της Τουρκοκυπριακής πλευράς στα τέλη της εβδομάδας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις από τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, σε Κύπρο και Τουρκία αντίστοιχα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό εξέφρασε την άποψη ότι «οι εκλογές δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις» και ότι «κανείς δεν έχει κάνει λόγο για αναστολή τους».