Αξιωματούχοι με ειδικές στολές πραγματοποίησαν ελέγχους για την πιθανότητα μόλυνσης με ραδιενέργεια σε δημοσιογράφους από το Χονγκ Κονγκ που επέστρεψαν από τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Εικοσιτέσσερις δημοσιογράφοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις στο πυρηνικό της εργοστάσιο, υποβλήθηκαν σε ελέγχους όταν έφθασαν χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο έλεγχος για ραδιενέργεια έγινε από το Τμήμα Υγείας και την Υπηρεσία Νοσοκομείων κατόπιν αιτήματος των ίδιων των δημοσιογράφων μέσω των εργοδοτών τους.

Οι δημοσιογράφοι διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους επιβάτες κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και υποβλήθηκαν σε ελέγχους από αξιωματούχους που φορούσαν ολόσωμες ειδικές φόρμες, ειδικά γυαλιά και μάσκες, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες δεν ελέγχθησαν.

Εκπρόσωπος της κυριότερης αεροπορικής εταιρίας του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι που ελέγχθησαν για ραδιενέργεια είχαν φθάσει με τέσσερις διαφορετικές πτήσεις από το Τόκιο στο Χονγκ Κονγκ.

Εν τω μεταξύ οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ και ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου.