Η επιστημονική ομάδα που δημοσίευσε χτες την έρευνα πάνω στον ιό HIV δήλωσε πως ακόμα ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτής.

Υπάρχουν τρεις πιθανές εφαρμογές:

-Πρώτον θα μπορούσαν να δώσουν τα αντισώματα στην ακατέργαστη μορφή τους σαν φάρμακα, για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Αλλά το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι θα κοστίζει πάρα πολύ και συγχρόνως δεν θα διαρκεί για πολύ ίσως και μόνο για κάποιες βδομάδες . Αυτή η εφαρμογή λοιπόν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ειδικές περιπτώσεις όπως η πρόληψη να μεταδοθεί ο ιός από την έγκυο στο έμβρυο κατά τη γέννα.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα «μικροβιοκτόνο» με τη μορφή γέλης το οποίο θα αλείφουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άντρες στην ερωτογενή περιοχή πριν τη σεξουαλική επαφή . Επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα αντισώματα ως θεραπεία για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί καθώς είναι πιθανό να καταστείλουν εντελώς τον ιό HIV από μόνα τους, ή να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας των αντιρετροϊκών φαρμάκων.

-Ένας δεύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί η έρευνα είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παράγει τα αντισώματα. Οι ερευνητές χρειάζονται «αντίστροφης μηχανικής τεχνολογία» δηλαδή πρέπει να βρουν ένα τρόπο να εξαναγκάσουν τον οργανισμό να παράγει τα αντισώματα πριν νοσήσει από τον ιό.

-Τέλος υπάρχει και η επιλογή της γονιδιακής θεραπείας. Δηλαδή να εισάγουν στον οργανισμό έναν αβλαβή ιό που να περιέχει τα τον κώδικα για την παραγωγή των αντισωμάτων έτσι ώστε να εξαναγκάσει τον οργανισμό να παράγει τα αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό.