Μία επαναστατική έρευνα Αμερικανών ερευνητών πάνω στον ιό HIV δημοσιεύτηκε χθες. Σύμφωνα με την έρευνα ανακαλύφθηκαν δύο ισχυρά αντισώματα που εξουδετερώνουν πάνω από το 90% όλων των γνωστών στελεχών του ιού HIV.

Τα αντισώματα, που είναι γνωστά ως VRCO1 και VRCO2 εμποδίζουν τα περισσότερα στελέχη του ιού HIV από το να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα αντισώματα εντοπίστηκαν σε ένα αμετάβλητο μέρος του ιού, και αυτό εξηγεί γιατί μπορούν να εξουδετερώσουν μια τέτοια εξαιρετική ποικιλία των στελεχών του  HIV.

Τα συγκεκριμένα αντισώματα του ιού HIV ανακαλύφθηκαν στα κύτταρα ενός 60χρονου Αφροαμερικανού ομοφυλόφιλου ο οποίος έχει τον ιό εδώ και 20 χρόνια και ζει ακόμα είναι γνωστός στην επιστημονική βιβλιογραφία ως «Donor 45». Ο οργανισμός του ανέπτυξε αυτά τα αντισώματα φυσικά.

Οι επιστήμονες στην ερευνά τους δεν έχουνε βρει τίποτα ιδιαίτερο στα γονίδια του «Donor 45» που να τον κάνουν μοναδικό. Πιστεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να παράγουν αυτά τα αντισώματα. Σύμφωνα με την έρευνα ο ασθενής νόσησε από τον ιό επειδή τα αντισώματα δημιουργήθηκαν αφού είχε εισβάλει ο ιός στον οργανισμό του. Τώρα η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να μπορέσουν να αναπτύξουν κάποιο εμβόλιο ή με κάποια μέθοδο να κάνουν τον οργανισμό να παράγει αυτά τα αντισώματα.

Η τεχνική που χρησιμοποίησε η ερευνητική ομάδα , ώστε να βρεθούν τα αντισώματα είναι επαναστατική και θα μπορούσε να εφαρμοστεί για το σχεδιασμό εμβολίων και για πολλές άλλες μολυσματικές ασθένειες.