Στη Σάντα Κλάρα της κεντρικής Κούβας συνελήφθη και κρατείται ο Κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνας, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Ζαχάροφ. Όπως δήλωσαν η μητέρα του και άλλοι αντιφρονούντες ο Φαρίνας κρατείται στο τρίτο αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Στις 15 Δεκεμβρίου, ένα άδειο κάθισμα τυλιγμένο με την σημαία της Κούβας συμβόλιζε την άρνηση της Αβάνας να επιτρέψει στον Φαρίνα να παραλάβει το βραβείο Ζαχάροφ στο Στρασβούργο.

Σε ηχογραφημένο του μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τον βράβευσε, ο Φαρίνας είπε: «Αποδέχομαι το βραβείο γιατί θεωρώ ότι είμαι ένα μικρό κομμάτι του επαναστατικού πνεύματος αυτού του λαού στον οποίο υπερήφανα ανήκω». Το μήνυμά του, στο οποίο ο Φαρίνας χαρακτήριζε το κουβανικό καθεστώς απολυταρχικό, αυταρχικό και άγριο συγκέντρωσε το χειροκρότημα των 700 ευρωβουλευτών που σηκώθηκαν όρθιοι.

Ο Φαρίνας, ο οποίος δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη Γαλλία γιατί οι αρχές δεν του εξέδωσαν βίζα, κάλεσε τους ευρωπαίους να δώσουν μάχη για την απελευθέρωση των κουβανών πολιτικών κρατουμένων, να βοηθήσουν να τερματιστούν οι επιθέσεις κατά των αντιφρονούντων και να κάνουν έκκληση για τη δημιουργία αντιπολιτευόμενων κομμάτων και συνδικάτων.