Συνελήφθη για τρίτη φορά μέσα σε 48 ώρες από τις αρχές της Κούβας ο γνωστός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάροφ για την “ελευθερία της σκέψης”, τον Οκτώβριο του 2010, όταν προσπάθησε να συμμετάσχει σε εκδήλωση στη Σάντα Κλάρα.

Οι αρχές, μερικές ώρες μετά την απελευθέρωσή του, συνέλαβαν ξανά το Φαρίνιας μαζί με “πάνω από 20” ακόμα αντιφρονούντες οι οποίοι είχαν πάει να αποθέσουν λουλούδια σε μνημείο του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί, δήλωσε η 75χρονη μητέρα του Αλίσια Ερνάντες.

Ο Φαρίνιας είχε συλληφθεί αργά την Πέμπτη, μερικές ώρες μετά την πρώτη του σύλληψη, το απόγευμα της Τετάρτης. Μετά την απελευθέρωσή του χθες Παρασκευή είπε ότι είναι “κουρασμένος, αλλά καλά”, σύμφωνα με δηλώσεις της Ερνάντες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο 49χρονος αντιφρονών πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί “δεν τον κακομεταχειρίστηκαν”.

Ο Φαρίνιας έγινε γνωστός όταν πραγματοποίησε απεργία πείνας επί 135 ημέρες για να προσελκύσει προσοχή στα προβλήματα των αντιφρονούντων στη μόνη χώρα της Αμερικανικής ηπείρου όπου υπάρχει μονοκομματικό κομμουνιστικό σύστημα. Η σύλληψή του σημειώθηκε ενώ η Κουβανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση –μια ΜΚΟ που δεν έχει επίσημη άδεια, αλλά τη λειτουργία της οποίας οι αρχές επιτρέπουν– ανέφερε ότι αναμένει “επιδείνωση” της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νήσο εφέτος.

Σύμφωνα με τον Ελισάρδο Σάντσες, επικεφαλής της Επιτροπής, στη χώρα της Καραϊβικής απομένουν περίπου 105 πολιτικοί κρατούμενοι, από 201 τον Ιανουάριο του 2010.

Πρώην στρατιωτικός κι υποστηρικτής της επανάστασης υπό το Φιδέλ Κάστρο, ψυχολόγος και συγγραφέας, ο Φαρίνιας αποστασιοποιήθηκε από την κυβέρνηση το 1989, όταν αντιτάχθηκε στην εκτέλεση του στρατηγού Αρνάλδο Οτσόα, που είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Πριν τη σύλληψή του την Τετάρτη είχε φυλακιστεί τρεις φορές.