Ο Κουβανός διαφωνών Γκιγιέρμο Φαρίνιας, βραβευμένος το 2010 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης, συνελήφθη ξανά μαζί με περίπου δέκα ακόμη διαφωνούντες, αφού είχε κρατηθεί από την αστυνομία για επτά ώρες την Τετάρτη, σύμφωνα με δήλωση της μητέρας του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μητέρα του Φαρίνιας πρόσθεσε ότι ο γιος της συνελήφθη στην Πλατεία της Επανάστασης στη Σάντα Κλάρα τη στιγμή που κατευθυνόταν μαζί με περίπου δέκα διαφωνούντες προς την αστυνομία για να ρωτήσουν για την τύχη άλλων διαφωνούντων που είχαν συλληφθεί.

Σε έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, η οργάνωση προβλέπει ότι το 2011 η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα θα χειροτερεύσει”.

Αν και ο αριθμός των κρατούμενων για πολιτικούς λόγους μειώθηκε σε 105 στο τέλος του 2010, από 201 που ήταν τον Ιανουάριο, η κουβανική κυβέρνηση παραμένει πρώτη από τις χώρες της Αμερικής όσον αφορά τον αριθμό των κρατούμενων συνείδησης, οι οποίοι είναι συνολικά 19, προσθέτει η οργάνωση.

Ο Φαρίναας είχε κατέβει σε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων μία ημέρα μετά το θάνατο του κρατούμενου συνείδησης Ορλάντο Ζαπάτα Ταμάγιο στις 23 Φεβρουαρίου 2010 που απεργούσε καταγγέλοντας τις συνθήκες κράτησής του.

Σταμάτησε μετά από 135 ημέρες όταν η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο αποφάσισε να απελευθερώσει 52 από τους 75 πολιτικούς κρατούμενους που είχαν συλληφθεί το 2003.